Vietnam: reisverslag deel I

Afgelopen weken waande ik mij in het prachtige Vietnam. Ik deel graag mijn verslag & tips met je! Ik ben op reis gegaan met Fox, op een singlereis. Dit is enorm tof omdat je met allemaal mensen bent die alleen reizen, dus je hebt snel aanspraak en ontmoet veel nieuwe mensen. Zoals ook gehoord op vakantie: nee, een singlereis is niet één grote orgie. Nu we dat uit de wereld hebben geholpen, door naar de serieuzere zaken. In dit reisverslag, het noorden van Vietnam: Hanoi, Mai Chau & Halong Bay. 

Hanoi
Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, en wat voor één! Op het moment dat je hier arriveert schrik je van de drukte en vooral het verkeer met alle scooters. Maar na een uurtje of wat ben je hier aan gewend. Hanoi betekent stad tussen het meer, Ha betekent meer, en Noi ertussen. Vroeger heette Hanoi Tan Long, wat opstijgende draak betekent.

Hanoi heeft een betoverend, authentiek stadscentrum met smalle straatjes. Vele winkeltjes en restaurantjes garanderen je uren slenter-plezier! Overal staan kleine plastic krukjes op straat bij de restaurantjes waar je kan eten. Zorg wel dat je snel omhoog kan komen, want als de politie voorbij komt worden alle krukjes snel opgestapeld en moet je als de wiedeweerga naar binnen met je eten omdat ze geen vergunning hebben voor een “terras”.

The do’s in Hanoi:

 • Gewoon rustig de straat oversteken. Ook al denk je dat je dood zult gaan in een gigantische aanrijding.  Het verkeer rijdt vanzelf om je heen. Niet treuzelen, en niet rennen. Gewoon gaan. Trust me.
 • Het Hoan Kiem meer is zowel ’s avonds als overdag prachtig om te zien.
 • De tempel van de literatuur, waar de leer van Confusius huist en waar de Vietnamese studenten voor hun examen nog steeds heen gaan voor good luck. Voorheen moesten ze daarvoor het schildpad-beeld aanraken, maar deze is tegenwoordig voorzien van een hekje. Dat doet niets af aan het bijgeloof van de studenten in elk geval!
 • Op een – verdomd klein – krukje buiten in een steegje eten.
 • Laat je rondrijden in een fietstaxi. Ja, I know: je voelt je een enorme toerist, maar het is ook ontzettend leuk!

 

Mai Chau
Heel anders dan de drukke stad, is het bergdropje Mai Chau. Wij verbleven hier in een lodge midden tussen de rijstvelden in. Tijdens een fietstocht door de omgeving moest ik mezelf een aantal keer knijpen, wat een uitzicht en wat voelde ik me gelukkig deze mooie reis te kunnen maken. Veel huizen staan hier op palen, dit doen ze zodat het vee eronder kan leven, om het ongedierte zoals slangen weg te houden uit huis, tegen overstromingen en om het een beetje koel te houden.

De mensen hier leven simpel en zijn super gastvrij. Wij bezochten de White Tai, een minderheidsgroep die in het noorden van Vietnam leeft. Ze danken hun naam aan de kleur van de blousen die de vrouwen dragen. Ze komen uit China, zijn boeddhist en hebben hun eigen taal die het meest lijkt op Sanskriet. De meisjes uit de White Tai worden nog uitgehuwelijkt. Ze beginnen als ze 12 of 13 jaar oud zijn al met het maken van hun bruidsschat door lakens en van alles te weven. Ze worden door hun familie en hun toekomstige man beoordeeld op hun handwerk-kwaliteiten. Ben ik even blij dat ik niet bij de White Tai geboren ben, dan had ik nu nog vrijgezel geweest. Oh, wacht….

The do’s in Mai Chau:

 • Ga eropuit, pak een fiets en neem vooral je camera mee.
 • Als je de kans krijgt, ga op bezoek bij een familie voor een kopje thee.
 • Bezoek de flower Hmong stam die in Mai Chau leven. Zij danken hun naam aan de kleurrijke rokken die ze dragen.

 

Halong Bay
Ik wil het ook wel de hemel op aarde noemen. Jeeminee, wat een uitzichten heb je daar! Halong betekent neerdalende draak. De naam dankt deze baai aan een legendarisch verhaal. De Vietnamezen hebben gebeden om bescherming tegen de vijand en toen kwamen er draken om juwelen in de baai te gooien. Deze juwelen werden uiteindelijk rotsen en hielden de vijand buiten de deur. Maar juwelen lijken het nu nog wel! De bijna 2000 eilanden, waarvan er 1000 een naam hebben, zorgen voor adembenemende plaatjes.

The do’s in Halong Bay:

 • Slaap. Op. Een. Boot. Liefst op het dek, want zo mooi zie je het nergens. Ik moet je zeggen dat het met een stuk of 5 Whisky Sours er altijd beter op wordt.
 • Laat je rondroeien door een dame in een roeiboot, of ga stoer zelf in een kajak eropuit. Ik heb gekozen voor het eerste.  Doe je dat ook? Zorg dan dat je niet achteraan (bij de dame) in de boot zit, want ze slaan. Met de spaan. In je nek. En tegen je mooie conical hat die je mag lenen tijdens de tocht.
 • Doe Tai Chi bij de opkomende zon op de boot. Je kan je dag niet beter beginnen, ik beloof het je.
 • Maak een vlucht in een watervliegtuigje over de baai. Ik heb dit helaas zelf niet kunnen doen, maar mijn reisgenoten kwamen helemaal enthousiast en met nóg mooiere foto’s dat vliegtuigje uit.

 

Dat was de reis voor zover, door het noorden van Vietnam! Meer lezen? Ga door naar het zuiden van Vietnam in mijn reisverslag deel II. Daarin neem ik jullie mee richting het zuiden: Hue, Hoi An, Mekong Delta & Ho Chi Minh City (Saigon).

10 gedachtes over “Vietnam: reisverslag deel I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s