Brangelina is over

Je kunt rustig ademen hoor! Dit is niet het nieuwste roddelblad en het super knappe koppel met hun grote gezin  zal heus nog wel bij elkaar zijn. Ik doel op de term, Brangelina. En niet alleen deze hilarische combinatie van Brad & Angelina, maar de hoeveelheid grappig bedoelde samenvoegingen die je vandaag de dag om je oren vliegt.

Een prachtig woord.
Porte-manteauwoorden. Daar kan je deze woorden onder scharen. Porte-manteau is een prachtig woord, waarmee je nog mooiere woorden kunt omschrijven. Ik ben gek op het samenvoegen van woorden vanaf de mediageboorte van Bennifer.
Zo verzon ik er al een aantal;
– Gehooven (spreek uit: gehooeeven). Die gebruik ik in situaties op de sportschool als we een hoover moeten doen. “Dat had nu echt niet gehooven.”
– Oppertimist (opper-optimist)

Afbeelding: urbangyal.com

Afbeelding: urbangyal.com

In een wereld waarin we massaal consuminderen, doen aan sexting en 90% van deze woorden volkomen is ingeburgerd als een “normaal woord” (wist jij bijvoorbeeld dat pixel ook een samenvoeging is?), moeten we een grens bepalen. Om de mengwoorden te beschermen en de term gereserveerd te houden voor prachtige woorden doe ik een oproep aan alle marketingmensen: stop ermee!

Stop ermee!
Vanmiddag las ik in een vakblad dat “Shapas” de nieuwe hype gaat worden. Sherry + tapas = hapas, stond er heel ludiek op een bordje geschreven. De bedenkers lachten er rijkelijk naar (of om?!). Aan de ene kant lig ik er even van dubbel, maar meer om de belachelijkheid. Kunnen we afspreken dat we de samenvoegingen blijven behouden voor de mooie woorden, en niet om platte merknamen mee te creëren?

Ik start bij deze een petitie; voor het exclusief houden van porte-manteau voor écht grappige en mooie samenvoegingen zoals bromance en romcom. Ik zoek nog medestanders om de vlechtwoorden te beschermen. Starten we samen een vlechtitie? 🙂

4 gedachtes over “Brangelina is over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s