Wat India mij heeft geleerd

De gemiddelde backpacker gaat op reis om zichzelf te ontdekken. Ik had ook wel een momentje verwacht met een revolutionaire openbaring. Een ‘ineens heb je het, je wordt conducteur’-momentje. Nu stond ik in de toy train* wel een tijdje dichtbij de treindeur, niet té dichtbij gezien mijn lompigheid, maar dat moment had ik niet. Niet eens een kleine openbaring over mijn leven in de komende maanden tot jaren. Volgens mij bewijst het ontbreken van baanbrekende inzichten dat ik elke dag al bezig ben met mijn dromen nastreven. Dat, of mijn onderbewustzijn is te druk bezig geweest met het blokkeren van het uitzicht op poepende mensen. Want ja. Serieus. Ook dat zie je in India.

Maar er zijn wel een paar andere dingen die ik heb geleerd van, in en door India.

De Nederlandse treinen zijn super schoon!
Ik zat vanmiddag in de trein, mezelf te verbazen over het feit dat ik ons openbaar vervoer een paar maanden terug nog echt smerig vond. Maar hier kan je in- en uitstappen zonder bijna verdrongen te worden door gehaaste Indiërs die de trein in of uit willen. De geur is ook vele malen beter, want in India hing er vaak een geurgordijn van urine waar je doorheen moest. En dan was het maar hopen dat je niet dicht bij de toiletten zat, anders zat je de hele (altijd lange) rit te ‘genieten’ van diezelfde odeur.

Ik hou van koriander
Dat wist ik al hoor. Het kruid dat je haat of liefhebt. Ik hou ervan. Het liefst combineer ik alles met koriander. Dat kan ik tot het extreme uitoefenen. Zo hield ik op de middelbare van ketchup. Zo veel, en zo diep, dat ik brood at met ketchup. Enkel en alleen ketchup. En later nog een tijdje met boter en ketchup, maar we raken van het onderwerp af. Koriander dus. Ik hou er nog net zoveel van als voor de reis, alleen nu hoef ik de geur maar te ruiken en ik ben weer terug op de Indiase straten. Drukke, levendige, straten waar de geur van verse koriander je tegemoet komt. Waar vrouwen in hun mooie sari’s met bossen van de geurige groene kruiden op de grond zitten te wachten op kopers.

i_love_cilantro_personalize_background_accent_cushion-rcaa72969bdb24daea107e20ac5708104_z6i0f_324

Dat ik best een maand offline kan zijn.
Oké, ik heb een klein beetje ge-social-media’t tijdens te trip, maar dat is niet mijn schuld. Ik wilde totaal offline gaan. Maar toen bleek mijn leukste reisgenote ook direct de grootste internetverslaafde. In ieder hotel, restaurant of als het mogelijk had geweest in iedere tempel, had zij direct de wifi-code bemachtigd. Probeer dan maar eens sterk te blijven. Internet is een verslaving. Maar ik heb me best gedragen. Ik heb geen mail gecheckt, niets werk gerelateerd ondernomen en niet ieder moment van de dag op mijn telefoon gezeten. Ik kan best zonder internet. Een tijdje. Zonder andere verslaafden naast mij.

Cleaning is a bitch
Verder heb ik geleerd dat junkfood een grote verleiding is, omdat koken na drie weken bijna een hell of a job lijkt. Ik heb ook nog een huis schoon te houden, alle kleding te wassen die ik continu wissel – hallo? Ik heb 22 dagen uit een tas geleefd, ik trek dus écht wel alle kleding aan die ik in mijn kast heb hangen – en nog meer dagelijkse onzin te doen. Kan ik weer terug naar het leven in een hotel en continu uit eten gaan? Eigenlijk heb ik dus geleerd dat je van op vakantie gaat lui wordt. Volgens onderzoek moet je nieuw gedrag zeker 21 dagen volhouden om er een gewoonte van te maken. Oftewel: ik kan er niets aan doen dat ik nu gewend ben aan het ontbreken van huishoudelijke taken.

Oh, en ik ben reisverslaafd geworden denk ik. Ik betrap mezelf er vaker dan ooit op dat ik zit te zoeken naar leuke reizen. Volgend jaar krijg ik een nieuw paspoort, ben benieuwd of ik die vol kan krijgen! 😉

*Inimienietreintje van Delhi naar Shimla. Zie, deze blog is niet alleen goed voor de lachspieren, maar ook nog eens educatief. Gegronde reden om nog even door te bladeren, dus. Heb je al eens gelezen hoe ik mezelf regelmatig voor joker zet door onzin uit te kramen?

Een gedachte over “Wat India mij heeft geleerd

  1. Sabine zegt:

    Hahaha ja hoe herkenbaar dit! Ooit zei een Ghanees die een keer in Nederland was geweest dat ze de Nederlandse treinen zo ontzettend schoon vond, met name de toiletten. Ik keek haar nog zo raar aan hahaha. Maar het is écht zo! 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s