Traveltips voor India! Deel II van mijn reisverslag

Amritsar
In India zie je bijna geen toeristen, maar hier in Amritsar kijken de locals alsof ze nog nooit een toerist hebben gezien. Ze staren, stoppen met fietsen als je een foto maakt en knopen graag een praatje aan. Dit plaatsje is erg klein en je bent er zo doorheen. Het ligt bij de Pakistaanse grens in de buurt, en we zijn dan ook ’s avonds bij de grensovergang naar de avondceremonie gaan kijken. Een heel spektakel, waar ook veel Indiase mensen op af komen!
Amritsar is rijk aan tempels en perfect voor een dagje tempeltouren. Zo vind je er de Harmandir Sahib (de Gouden Tempel) én de Zilveren Tempel. De laatste is een kleine replica van de Gouden Tempel, maar net zo mooi en indrukwekkend. De Gouden Tempel heeft me in meerdere opzichten verwonderd. Naast de tempel was er ook een gaarkeuken. Deze keuken, gerund door honderden vrijwilligers en draaiend op donaties en schenkingen, biedt dagelijks een compleet ontbijt, lunch en diner aan duizenden inwoners van Amritsar die geen eten hebben. Een gigantische organisatie, prachtig om te zien!
Amritsar tips:
1. Als je naar de grensceremonie gaat, laat je tas thuis. Sowieso moet je drie keer door een controle (volledige lichaamsbetastingen), maar een grote tas is bij het eerste hek al een no go.
2. Harmandir Sahib is het waard om twee keer te bezoeken. Overdag is het prachtig, maar ’s avonds is hij helemaal verlicht en hartstikke indrukwekkend.
3. Voor de Gouden Tempel heb je een hoofdbedekking nodig. Op straat worden er allerlei hoofddoeken verkocht, maar als je er één mee hebt van jezelf is dit natuurlijk net zo handig.
 

TravelInspire Amritsar - Gouden Tempel

Rishikesh
Dé plek in India waar je de bekendste rivier kunt zien, zonder dat deze vervuild is. De Ganges stroomt door dit stadje heen, net nadat het water het Siwaliksgebergte verlaat. Het water is schoon, en toegankelijk via de vele trappetjes vanuit het stadje. Ik had er wel uren kunnen zitten, het was zó mooi! Er zijn twee loopbruggen in Rishikesh, die je over de Ganges vervoeren. Je loopt erop tussen de lokale bevolking, brommers razen je voorbij, koeien lopen voor je en apen springen boven je hoofd tussen de touwen van de brug. Een complete India ervaring op een paar meter!
Rishikesh tips:
1. Met je voetjes in de Ganges! Was je zondes weg, want dit heilig water schijnt dat te doen. Dus relax, zet je slippers aan de kant en baden maar.
2. Café/restaurant Pumpernickel. Ze hebben daar een terras boven, wow! Een hele bamboehut, waar je op witte kussens ligt te relaxen. En het eten is ook nog eens zeer goed te doen, tot verse kokossmoothie aan toe.
3. Bezoek de cermonie aan de Ganges. Aan het begin van de avond komen honderden mensen bijeen. Ze zingen, chanten en laten kaarsjes en bloemen het water op. Je kunt ook zelf voor een paar roepie een bootje van bamboebladeren kopen met bloemetjes en kaarsjes, die je als offer het water op kunt laten.

TravelInspire Rishikesh - Ganges
Agra
Via een tien uur durende rit in de lokale trein reisden we vanuit Rishikesh naar Agra. De treinreis hield voor mij meerdere nieuwe ervaringen in. Zo heb ik kikkererwten uit een emmer op, die ze verkochten op een schaaltje met groenten voor 10 roepie, dronk ik voor het eerst de bekende Chai (thee met melk en kruiden), zag ik het klokkenspel van een zwerver die uit een bovenbed klom én heb ik een blaastraining gedaan van 10 uur. Want geloof mij, die toiletten in de trein wil je het liefst niet bezoeken. Agra is natuurijk bekend om de Taj Mahal. Deze kan je het best ’s ochtends vroeg bezoeken; direct bij opening om 07:00 uur. Dan heb je nog het meest rustige plaatje voor je foto en kan je rondwandelen zonder over de andere toeristen te struikelen.
Agra tips:
1. De Taj Mahal is dé trekpleister in deze stad. Verder is er weinig tot niets te beleven. Dus besteed je tijd daar gerust, het is het mooiste dat je zult tegenkomen (in heel India, denk ik!).
2. Er is ook een ‘Baby Taj’, een kleine tempel. Ik vond deze zelf niet bijzonder, maar dat kwam denk ik doordat ik daarvoor al naar de Taj Mahal was geweest. En daarbij valt alles in het niet!

TravelInspire Agra - Taj Mahal

Do’s:   

1 Afdingen! Ook al is alles echt spotgoedkoop, probeer er minimaal de helft voor te geven. Dit is normaal, en is het spel van de verkopers. Voel je niet lullig, want als je de hoofdprijs betaald gaat voor de lokale bevolking ook de prijs uiteindelijk omhoog. Dus je helpt ze alleen maar door af te dingen, graag gedaan!

2 Fooien zijn hartstikke welkom. Rijdt die rikshachauffeur je veilig naar je bestemming, en heb je hem vooraf uitgeknepen over de prijs? Als je hem 50 roepie extra geeft dan zie je die man helemaal glunderen. Daar wordt jij ook weer vrolijk van!

3 Reis met het openbare vervoer. Overigens heb je wel en lokale gids of raadgever nodig, want het is verre van duidelijk op de stations. Maar de ervaring is geweldig. Onze Nederlandse treinen en bussen zullen gaan lijken op limousinevervoer, beloofd.

Don’ts:

1 Iedereen fooi geven. Een fooi is een beloning, geef alleen fooi als je vind dat ze het ook echt verdienen, want ik heb ook meegemaakt dat de botte bediening die vijf fouten maakte een fooi verwachtte, daar beginnen we natuurlijk niet aan!

2 Mensen ongevraagd fotograferen. Het is beleefd om mensen te vragen of je ze mag fotograferen. En vaak vinden ze dat hartstikke leuk, een enkeling wil er een paar roepie voor in ruil. Je voelt je soms net een celebrity, want veel lokale bevolking wil graag zelf ook op de foto met die rare blanke toeristen. Ik wil niet weten op hoeveel Indiase facebookprofielen ik inmiddels sta!

3 Zonder toiletpapier de deur uitgaan. Veel openbare toiletten zijn India stijl, dus een hurktoilet, en niet uitgerust met toiletpapier. Voor de dames onder ons die daar moeite mee hebben, zoals ik, raad ik ook als standaarduitrusting een zak plastuitjes aan!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s