India: mijn reisverslag deel I

Welkom in India!
Ik zet één stap buiten de luchthaven, en meteen ben ik in het wonderlijke India. Toeterende auto’s, waar je trouwens na twee dagen compleet aan gewend bent, komen me tegemoet. Door onze lokale gids worden we onthaald en in een taxibusje gepropt. Taxi- en rikshachauffeurs zijn eigenlijk superhelden daar, het is bizar waar ze allemaal doorheen schieten. Het lijkt één grote chaos, maar op een gekke manier organiseert het zichzelf. Ik heb in de drie weken dat ik er was ‘slechts’ drie ongelukken gezien, waarvan er 1 door een op hol geslaagde koe werd veroorzaakt. Tja, daar doe je ook niets aan natuurlijk. Mijn reis begon in Delhi, en voerde me langs allerlei plaatsen in het Noorden van India. In dit verslag: Delhi, Shimla en Dharamsala!

 

Delhi
Delhi is groot, vol met mensen en vies – zoals het een grote stad in India betaamd. Maar Delhi is een stad die je beleefd moet hebben. Het meest indrukwekkend in Delhi vond ik het Mausoleum van Humayun. In het midden van een tuin, staat een prachtige tombe van rood zandsteen, wat de laatste rustplaats is voor de tweede heerser van het Mogolrijk, Humayun. Je betaalt als buitenlander een paar honderd roepie entree (ter vergelijking, de locals betalen zo’n 50 roepie om binnen te komen). Daarnaast is natuurlijk India Gate een must-see in Delhi, waar de lokale bevolking in het park ernaast in grote getalen bij elkaar komt om te eten en bij te praten. Winkelen kan je goed in Old Delhi, in de wijk Chandni Chowk. Je vindt de winkelstraten vlakbij het station. Dit is het kleding- en accessoireswalhalla. Zelfs als je denkt even een lunch te pakken op een dakterras, kom je op de eerste verdieping weer langs een jurkenwinkel. En voor je het weet, vertrek je met twee extra jurken in je tas naar het restaurant, zoals ik.
Delhi tips:
1. Op maandag is er een leuke markt in New Delhi. Deze markt vind je in Karol Bagh, het winkelgebied van de hoofdstad. De grote winkels zijn op maandag gesloten, maar deze markt maakt veel goed.
2. Happy hours! In Delhi vind je meerdere restaurantjes waar ze happy hour hebben, dus als je zin hebt in een cocktailtje of drie, dan kan je hier je hart ophalen. Natuurlijk wel zonder ijs bestellen, hé!
3. Als je tijd over hebt in Delhi, bezoek Vijay Chowk, een groot plein waar de regeringsgebouwen staan en waar je het Rashtrapati Bhavan vindt, de officiële residentie van de president van India. Vanaf Vijay Chowk heb je een mooi uitzicht over de rest van de stad / India Gate.

TravelInspire Delhi - Humayuns tombe

Shimla
Na Delhi, lijkt het bergstadje Shimla, op zo’n 2000 meter hoogte, een oase van rust. Shimla biedt vooral veel mooie natuur, en prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Himalaya. De grootste bezienswaardigheid in Shimla is de Jakhu Hilltempel. Vanaf ieder punt in de stad kan je op de berg het gigantische standbeeld van Lord Hunaman zien. Je moet er wat moeite voor doen, want je moet zo’n 2,5 kilometer de berg bewandelen, naar 2450 meter hoogte. Maar dan word je wel vriendelijk ontvangen door alle apen. Niet dus. Ze pakken eerder je zonnebril van je hoofd af, dus houd je spullen goed in de gaten en alles wat los kan zoals oorbellen of brillen kan je beter in je tas stoppen!
Shimla tips:
1. The ridge. Dit is het plein vanaf waar je uitzicht hebt over de hele stad en de gebergtes. Er hangt een heerlijk rustige sfeer en daardoor is het de perfecte plek voor een rustmomentje!
2. The Mall. Sorry, ik blijf een vrouw natuurlijk. De Mall in Shimla is één lange straat. Hier vind je de wat luxere winkeltjes. Als je een straat lager gaat, kom je in de Lower Bazaar terecht, door de locals ook wel de Mall voor minder bedeelden genoemd. Hier zijn de prijzen écht belachelijk laag en vind je de leukste pareltjes voor je schoenenkast, kledingkast of souvenirbox.
3. Hide Out café. Boven de winkeltjes in de winkelstraat zit dit kleine restaurantje, waar je terecht kunt voor een perfect ontbijtje of lunch. Je wordt heel gastvrij ontvangen, en je kan er lokaal maar ook internationaal eten. Dus of je nu zin hebt in Lassi (volkomen veilig hier!), Parantha of Banana Pancakes, hier zit je goed! Oh, en ze hebben ook gratis WiFi, een normaal – schoon – toilet én gezellige muziek!

TravelInspire Shimla - Jakhu Hilltempel

Dharamsala
Een klein, spiritueel plaatsje wat ook wel klein Tibet wordt genoemd. Je ziet in deze stad veel monniken rondwandelen. Wij verbleven in McLeodGanj, een voorstad van Dharamsala. Vanuit hier kan je wel lopend naar beneden naar Dharamsala, een heel klein stadje waar niet heel veel te beleven is. Neem vooral een taxi terug naar boven, want dat is lopend niet te doen. De spirituele zaken vind je meer in het bovengebied, zoals het Namgyal klooster. Het meest belangrijk voor Boeddhisten is de tempel Tsuglagkhang, dit is het Tibetaanse klooster wat tevens het huis van de dalai lama is. Van binnen is dit super rustgevend, mensen doen aan yoga, Boeddhisten steken duizenden olielampjes aan of krijgen les. Er zijn binnen 3 tempels waarin verschillende goden worden vereerd. Ook de foto van dalai lama zie je overal, raar genoeg omgeven door allerlei kitcherige kerstlampjes en slingers.
Dharamsala tips:
1. In deze stad heb ik genoten van de Tibetaanse keuken, en Momos gegeten – deze zijn heel lekker bij het restaurant Mc’LLo.
2. Bij sommige tempels krijg je kleine witte balletjes als je de tempel verlaat. Don’t worry, dat kan je eten. Daar kwam één van ons achter nadat twee van ons het al in een tas of broekzak hadden gestrooid.
3. In de dalai lama tempel mag je geen vuur / sigaretten meenemen. Je tas wordt grondig doorzocht bij binnenkomst. Laat dit dus in het hotel! Ook mag er in de tempels zelf niet gefotografeerd worden.

 

TravelInspire Dharamsala - Tsuglagkhang

Do’s:   

1 Laat je leiden door de locals. Vol restaurant? Dan is de kans groter dat je er niet ziek wordt.
Maar blijf scherp op wat je eet. Geniet van de heerlijke vegetarische gerechten, en laat de high risk gerechten zoals salade (gewassen met kraanwater), Lassi (yoghurtdrank), en vlees even uit je dieet.

2 Fotocamera in de aanslag, want India zit vol prachtige plaatjes. Zo heb ik een olifant op straat zien lopen, inclusief kleurige versiering op zijn slurf. Maar stom… Ik had mijn fototoestel opgeborgen in een hermetisch afgesloten tas. Daarom moeten jullie het nu doen met foto’s van de straatkoeien, in plaats van de straatolifant.

3 Krijg het Indiase Engels onder de knie. In het begin zal je jezelf afvragen wat ze bedoelen, dit komt doordat ze alle woorden heel snel uitspreken en de klemtoon op de meest gekke plaatsen erin gooien. Zo kwam er een vrouw uit ‘Newsyland’ volgens onze gids (New Zealand) en bezochten we in Delhi ‘Induget’ volgens de tuktuk man, wat de India Gate bleek te zijn.

Don’ts:

1 Don’t panic! India is heftig, maar prachtig…! Laat je verrassen en meenemen in de chaos.

2 Eten van de straatstalletjes. En ook in treinen en bussen zijn de heerlijk uitziende frituurhapjes niet even veilig. Wil je toch iets proberen? Eet dan vooral ’s ochtends vroeg de gefrituurde dingen, als ze nog licht van kleur zijn. Wat ze namelijk doen is continu die hapjes opnieuw frituren tot ze verkocht zijn. De bacteriën die daardoor ontstaan in combinatie met het vele vet wat erin trekt, is niet aan onze Nederlandse magen besteed!

3 Bezwijken voor elke bedelaar die je tegenkomt. In de regel kan je wat geven aan gehandicapten en oude mensen die echt niet kunnen werken. Maar er lopen ook genoeg professionele bedelaars rond zoals vrouwen met kleine baby’s en jonge kinderen. Of je moet van je geld af willen, want als je er één geld geeft dan volgt er al snel een hele club.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s