Hoe autocorrect je vocabulaire bepaalt.  

Natuurlijk. Jij bepaalt hoor, alle letters en woorden die op je scherm verschijnen wilde je daar hebben. Op de verdwaalde typ-foutjes na. En natuurlijk met als randvoorwaarde dat je geen autocorrect gebruikt. Want dan, sorry lieve lezers, bepaalt jouw telefoon wat je wil zeggen. En jij? Je gaat er vrolijk in mee. Er worden woorden gesuggereerd die jij helemaal nooit gebruikt. Ik vind dat behoorlijk vervelend, omdat ik ooit zelf deze vocabulaire heb samengesteld en deze na strenge selectieronde’s uitbreid met “nieuwe” woorden. 
Je bent nog steeds overtuigd dat jij de macht in handen hebt? Hieronder hoe autocorrect je beïnvloedt. 

Alaaf! Laatst kreeg ik van iemand iets door over het carpaletunnelsyndroom. Althans, ik gok dat ze dat bedoelde. Haar autocorrect besloot het allemaal wat op te leuken, tot een carnaval tunnelsyndroom. 

Glassex. Is al een raar woord om te typen, eens. Maar waarom denkt de smartphone dat je wil overschakelen naar plassex?! Nee, autocorrect. Gedraag je!

Als ik de baas zou zijn van.. het station? Soms slaat het suggestieboekje helemaal op hol. In plaats van een afdelingsarts werd er in een gesprek plotsklaps een stationschef benoemd. Que?

Verbeter de verbeterde. Serieus. Terwijl ik dit typ is mijn smartphone ervan overtuigd dat suggestieboekje geen woord is. Ik vind dat overigens prima. Alleen de suggestie voor het verbeteren van suggestieboekje is suggestiesboekje. Wat hij daarna aangeeft als foutief, zonder vervanging. 

Ik bepaal liever zelf wat ik wil zeggen. En gezien dat meestal toch niet te volgen is, ben ik er van overtuigd dat zo’n gecomputeriseerde Nederlands leraar dat nooit kan invullen. Ja, wie had er ook gecomputeriseerd bedacht dan? Niemand dus. Dus geen suggesties, en al helemaal geen autocorrect aan deze kant. Heb jij wel het oude vertrouwde woordenboekje aan en laat je je (positief of negatief) verrassen door de lijst met suggesties, of put jij ook uit je eigen woordenschat? 

De leukste autocorrect fails? Lach mee met mijn favorieten! 

  
    
    
 

2 gedachtes over “Hoe autocorrect je vocabulaire bepaalt.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s